Anwilka, Klein Constantia 0,75l
Mohutné červené, jedno z nejlepších jihoafrických, vín s vůní třešní, v chuti ucítíme jemné taniny s příjemnou kyselinkou. Pochází asi z nejznámější jihoafrické vinařské oblasti Stellenbosch. Výtečné např. k jehněčímu nebo k lasagním.
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Druh vína: | Červené |
? Chuť: | plná tělnatá |
? Charakteristika vína: | Udržitelné |
Odrůda vína: | Cuvée -Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot |
Země původu: | Jihoafrická Republika |
Vinařská oblast: | Pobřeží - Západní Kapsko, Stellenbosch (Helderberg) |
Ročník: | 2017 |
Obsah alkoholu: | 14,5% |
Obsah cukru: | Suché |
Typ uzávěru: | korek |
Objem lahve: | 0,75l |
Doporučuje: | Robert Parker, Wine Spectator |
Hodí se k jídlu: | k pečenému červenému masu, k sirloin steaku, jehněčí kofta, k lasagním |
Hodí se k události: | oslava úspěchu, víno pro znalce |
ikona: | XXXYY |
Mohutné červené víno s intenzivní vůní třešní a dřeviny. Střední až plné tělo je vyváženo přírodní kyselostí. Taniny jsou pevné ale jemné, což přispívá ke schopnosti dlouhodobého zrání vína. Na jižním konci proslulé vinařské oblasti Stellenbosch s výhledem na False Bay a Atlantský oceán je na rozloze 40 hektarů pěstováno červené víno odrůd Cabernet Sauvignon, Syrah a Petit Verdot. Blízkost moře poskytuje specifické mikroklima, které jsou spolu s železitou půdou ideální pro výrobu bohatého a soustředěného vína.
Pod vedením mezinárodně známých osobností z Bordeaux Hubertem de Boüardem (spoluvlastníkem zámku Chateau Angélus v Saint-Emilionu) a Brunem Pratsem (bývalým majitelem Chateau Cos d’Estoumel v Saint-Estéphe) dosáhla Anwilka celosvětové reputace, kterou popsal Robert Parker jako: „To nejlepší červené víno z Jižní Afriky, jaké jsem kdy měl.“
Obsahuje 14,5 % alkoholu.
Doporučujeme servírovat okolo 20 °C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Klein Constantia
Příběh legendárního vinařství z Kapského Města v JARu nazývající se Constantia (podle části města) se začal psát již roku 1685 guvernérem Mysu Dobré naděje tehdejší holandské kolonie. Po pečlivém porovnávání jednotlivých oblastí dospěl k závěru, že právě místo dnešního vinařství Klein Constantia s žulovým podložím a ochlazované Indickým a Atlantským oceánem, bude ideálním pro pěstování vinné révy. V průběhu staletí docházelo k významným změnám, ale především sladké víno Vin de Constance z velmi pozdního sběru si čím dál více upevňovalo svojí prestiž a v 18. a 19. století bylo pokládáno za jedno z nejlepších vín na světě. Bohužel na konci 19. století obávaný révokaz téměř ukončil příběh této vyhlášené legendy a sladké víno se přestalo vyrábět. Přesto jeho pověst stále žila v mnoha starých lahvích mnoha evropských sběratelů vín. V roce 1980 bylo vinařství znovu obnoveno, tentokrát pod názvem Klein Constantia. Byly prostudovány rané záznamy a učiněn pečlivý výběr z vinných rév, které se s největší pravděpodobností vyskytovaly v původních zásobách používaných už před 300 lety. Portfolio vinařství se mezitím rozrostlo o množství vín známých spíše z více chladných podnebí jako např. Sauvignon Blanc a šumivé Méthode Cap Classique ale též i o mohutné červené stellenboschské víno Anwilka a samozřejmě také ikonické víno Vin de Constance. Vína se svým výrazným a jedinečným terroir byla zdokonalována pod odborným vedením francouzských enologů a nyní patří k největší špičce celé jihoafrické produkce.
Stránky vinařství: https://www.kleinconstantia.com/