Metis Sauvignon Blanc, Klein Constantia 0,75l
Naturální víno spojující jak jihoafrickou, tak francouzskou kulturu s živě hravým charakterem tónů citronové kůry, břidlice a listu ostružin. Neváhejte ochutnat např. k sardinkám či ke kozímu sýru.
Kategorie: | JAR |
---|---|
Druh vína: | Bílé |
? Chuť: | Středně plná |
? Charakteristika vína: | Naturální víno, Z udržitelné vinice (s biodynamickými principy) |
Odrůda vína: | Sauvignon Blanc |
Země původu: | Jihoafrická Republika |
Vinařská oblast: | Constantia |
Ročník: | Aktuální ročník |
Obsah alkoholu: | 13,4 % |
Obsah cukru: | Suché |
Typ uzávěru: | korek |
Objem lahve: | 0,75l |
Hodí se k jídlu: | K salátu, k mořským plodům, k sardinkám, k drůbeži, ke kachně, k zeleninovému risottu, ke kozímu sýru |
Hodí se k událostem: | Na návštěvy, na party, na piknik |
Bílé naturální víno (tedy vzniklé přirozenou fermentací, bez přidání siřičitanu) s žlutavým nádechem a aroma plné ostružinového listí, břidlice a limetek. V lehce strukturované, elegantní chuti se rozvíjí živé tóny kiwi a citronové kůry s říznějším, dlouhotrvajícím koncem.
Víno bylo inspirováno francouzským vinařem Pascalem Jolivetem a jeho minimalistickým a holistickým přístupem k výrobě vín. Metis Sauvignon Blanc tak spojuje jihoafrickou a francouzskou kulturu dohromady.
Obsahuje 13,4 % alkoholu.
Doporučujeme servírovat okolo 10 - 12 °C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Klein Constantia
Příběh legendárního vinařství z Kapského Města v JARu nazývající se Constantia (podle části města) se začal psát již roku 1685 guvernérem Mysu Dobré naděje tehdejší holandské kolonie. Po pečlivém porovnávání jednotlivých oblastí dospěl k závěru, že právě místo dnešního vinařství Klein Constantia s žulovým podložím a ochlazované Indickým a Atlantským oceánem, bude ideálním pro pěstování vinné révy. V průběhu staletí docházelo k významným změnám, ale především sladké víno Vin de Constance z velmi pozdního sběru si čím dál více upevňovalo svojí prestiž a v 18. a 19. století bylo pokládáno za jedno z nejlepších vín na světě. Bohužel na konci 19. století obávaný révokaz téměř ukončil příběh této vyhlášené legendy a sladké víno se přestalo vyrábět. Přesto jeho pověst stále žila v mnoha starých lahvích mnoha evropských sběratelů vín. V roce 1980 bylo vinařství znovu obnoveno, tentokrát pod názvem Klein Constantia. Byly prostudovány rané záznamy a učiněn pečlivý výběr z vinných rév, které se s největší pravděpodobností vyskytovaly v původních zásobách používaných už před 300 lety. Portfolio vinařství se mezitím rozrostlo o množství vín známých spíše z více chladných podnebí jako např. Sauvignon Blanc a šumivé Méthode Cap Classique ale též i o mohutné červené stellenboschské víno Anwilka a samozřejmě také ikonické víno Vin de Constance. Vína se svým výrazným a jedinečným terroir byla zdokonalována pod odborným vedením francouzských enologů a nyní patří k největší špičce celé jihoafrické produkce.
Stránky vinařství: https://www.kleinconstantia.com/